Levegő-víz rendszerű hőszivattyúk

A levegő-víz rendszerű hőszivattyúk a levegőben található hőenergiát felhasználva melegítik fel (vagy hűtik le) a munkafolyadékot, általában vizet. A felmelegített/lehűtött munkafolyadék áramlik aztán a fűtési/hűtési rendszerbe, Amíg a levegő hőmérséklete magasabb az abszolút nulla foknál (O Kelvin, azaz -273,15 Celsius fok), addig tartalmaz hőenergiát, és ez az energia ki is nyerhető belőle. A hétköznapi használatban lévő hőszivattyúk a környezetben előforduló hőmérsékleteken még képesek erre, igaz, változó hatásfokkal. A hőszivattyúk a használati melegvíz előállítására is alkalmasak.

A hőszivattyúk működésének jellemzésére általánosan elfogadott mérőszám a CoP (Coefficient of Performance - Teljesítmény együttható), amely azt mutatja meg, hogy egy egységnyi betáplált villamos energia hatására hány egységnyi fűtési (vagy hűtési) energiát biztosít a berendezés. A CoP értéke minden berendezésnél nagyban függ attól, hogy mekkora hőmérséklet-különbséget kell áthidalnunk. Ha például 35 fokos vizet szeretnénk előállítani, és odakint 7 fok van (a hőmérséklet különbség ilyenkor 28 fok), akkor egy általunk forgalmazott hőszivattyú 3,2 KW villamos teljesítményt vesz fel, és 15,25 KW fűtési teljesítményt ad le. Ez 4,765 - ös CoP értéket jelent. Ha azonban 45 fokos vízzel fűtünk, és a külső hőmérséklet -7 fok (hőmérséklet különbség: 52 fok), akkor ugyanennek a berendezésnek a CoP értéke már csak 2,39. A külső hőmérséklet változásait nem tudjuk befolyásolni, de azt igen, hogy milyen vízhőmérséklettel fűtünk. Ezért a hőszivattyúk alacsony hőmérsékletű fűtési módokban használhatóak hatékonyan, pélldául talaj -, falfűtés, vagy fan coilok alkalmazása esetén. Szintén ebből a hatékonyság - változásból adódik, hogy a levegő-víz rendszerek gazdaságosságát egész éves távlatban kell vizsgálni, hiszen, ha pl. novemberben szereltetjük fel a berendezést, a következő három hónapban azt vehetjük észre, hogy a villanyszámlánk majdnem annyit tesz ki, mintha gázzal fűtöttünk volna. Az egész éves fűtési időszakban viszont sokkal gyakrabban fordulnak elő olyan hőmérséklet-viszonyok, amelyek mellett a hőszivattyúk nagyon gazdaságosan működnek.

A gazdaságosság kérdéséről szólva meg kell említenünk az ún. "H" tarifát, amelyet hőszivattyúk táplálásához igényelhetünk a villamos szolgáltatónktól. A" H" tarifa a fűtési időszakban érvényes, és csak hőszivattyúk meghajtására használható. Ebben a csomagban a villamos energia ára megegyezik a vezérelt, vagy közismertebb nevén éjszakai áram árával. ÉMÁSZ és ELMŰ területeken még jobb feltételeket kínál a "G" tarifa, ez azonban más szolgáltatóknál egyelőre nem elérhető. Ezekkel a tarifákkal már egyértelműen a hőszivattyúk javára billen a mérleg például a gázfűtéssel szemben. És akkor még szóba sem került a környezetvédelem, a káros gázok kibocsátásának jelentős csökkentése.

Előnyeik:
Hátrányaik:
Javasolt felhasználás :