Napelemek hálózatra tápláló üzemben

Hálózatra tápláló üzemben a napelemes rendszer az országos villamos hálózatot használja akkumulátor helyett.

A napelemek által termelt egyenáramot egy inverter segítségével váltóárammá alakítjuk. A váltóáram közvetlenül alkalmas a villamos berendezések táplálására. Amikor kevesebb a berendezéseink fogyazsztása, mint amennyit a napelemek termelnek, akkor a többletenergiát visszatápláljuk a villamos hálózatba. Ha pedig a fogyasztásunk magasabb, mint a termelés, akkor a villamos hálózatból fedezzük az energiaszükségletet.
Ehhez olyan mérőórára van szükség, amely a hálózatba betáplált és az onnan vételezett energiát is mérmi tudja, ilyen mérőórát a helyi szolgáltatótól kell kérni. A mérőóra tehát méri a visszatáplált és a vételezett energia különbségét, és az elszámolási időszak végén, csak ezt a különbséget kell fizetnünk. Sőt! Ha kevesebbet használtunk, mint amennyit termeltünk, akkor a szolgáltató fizet nekünk.

Csakhogy a villamos energia vételi és eladási ára nem azonos. Jelenlegi árakon számolva, szolgáltatótól függően 48-52 forintot kell fizetnünk 1 KWh-ért, míg a szolgáltató 27-29 forintot fizet nekünk ugyanannyi energiáért. Ezért - a jelenleg érvényes szabályozások alapján - úgy érdemes méretezni a rendszereket, hogy annyi energiát termeljenek, amennyit el is fogyasztunk. Hiszen ebben az esetben kb. 50 forintot nem fizetünk ki egy KWh energiáért, míg ha túltermelünk, a szolgálttónk csak kb. 28 forintot fizet ki nekünk.
Ugyanakkor érdemes úgy tervezni a napelemes rendszerünket, hogy később bővíteni lehessen, számíthatunk ugyanis a jelenleg hatályos szabályozás változására. Az Európai Unióban elterjed gyakorlat szerint ugyanis a legtöbb országban magasabb áron veszik vissza a zöld energiát, mint amennyiért eladják. Ha ezt Magyarországon is bevezetik, akkor már jó üzlet lesz eladásra is termelni a villamos energiát. Emiatt olyan rendszert érdemes kiépíteni, amely a későbbiekben könnyen bővíthető lesz.

Előnyök:
Hátrányaik:
Javasolt felhasználás :