Napkollektor típusok

A legismertebb meglözelítés szerint a napkollektorokat sík és vákuumcsves kollektorokként szokás csoprtosítani. Ezen belül a vákuumcsves kollektorok között további csoportokat különböztethetünk meg. Az egyes csoportok tagjainak műkdési elve különböző, így aztán más-más tulajdonságokkal bírnak, ezáltal más-más alkalmazásokra használhatóak hatékonyan.

A kollektorok működéséről a Technológiák oldalon olvashat részletesen.

Sík kollektor I U pipe rendszerű vákuumcsöves kollektor I Heat Pipe rendszerű vákuumcsöves kollektor I CPC tükrös vákuumcsöves kollektor

Sík Kollektorok

A sík kollektorok ma már hagyományos technológiáknak nevezhetők, ebből fakadnak előnyeik és hátrányaik. Elméleti hatásfokuk magasabb a vákuumcsves kollektorokénál, ugyanakkor tökéletlen szigetelésük miatt hűvös, hideg időben nem elhanyagolható a hőveszteségük, ezáltal egész éves átlagteljesítményük alacsonyabb lehet.

 

Előnyeik:
Hátrányaik:
Javasolt felhasználás :

Vákuumcsöves kollektorok

A vákkumcsöves kollektorok hőelnyelő felülete egy duplafalú üvegcsőben helyezkedik el, amely üvegcső két fala közül a gyártás során kiszivattyúzzák a levegőt, így szinte tökéletesen hőszigetelő vákuumréteget hoznak létre. Ennek köszönhető, hogy az ilyen kollektorok kevésbé érzékenyek a külső hőmérsékletre, és télen is magas hatásfokkal termelnek. Cserébe viszont nem a teljes felületük viselkedik hőelnyelőként, ezért az egy négyzetméterre eső elméleti hatásfokuk alacsonyabb a sík kollektorokhoz viszonyítva. Ezt azonban gyakran ellensúlyozza magasabb éves összteljesítményük. Két típusuk az U Pipe és a Heat Pipe rendszerű vákuumcsöves kollektorok.

 

 

U Pipe rendszerű vákuumcsöves kollektorok

Az U-Pipe-os kollektorokban egy U alakban meghajlított rézcsövön áramlik keresztül a munkafolyadék. A rézcsövek körül henger alakú fémlemez van, ami a napsugárzás hatására melegszik fel, és a hőenergiáját átadja a rézcsőben átáramló folyadéknak. Ez a hőátadási módszer kevésbé hatékony, mint a Heat Pipe-oké, de a rendkívül egyszerű felépítésnek köszönhetően gyakorlatilag nincs, ami elromolhatna az ilyen kollektorokban.

Heat Pipe rendszerű vákuumcsöves kollektorok

A Heat Pipe egy réz cső, amelyben alacsony nyomás uralkodik, és egy speciálsi folyadékot tartalmaz, amely már 30 fokon forrni kezd. A forrás után a gőz felszáll a cső felső részén található ún. kondenzátorba, ahol lecsapódva leadja a hőenergiáját a kondenzátornak, és visszafolyik a cső aljába, majd a folyamat újrakezdődik. A felmelegedő kondenzátor körül áramlik a munkafolyadék, amit a kondenzátor melegít fel. Ez a folyamat több nagyságrenddel hatékonyabb és gyorsabb hőátadást eredményez, azaz a Heat Pipe rendszerű kollektorok jóval hamarabb kezdenek el termelni, mint akár a sík, akár az U Pipe rendszerű vákuumcsves kollektorok.

Előnyeik:
Hátrányaik:
Javasolt felhasználás :

 

CPC tükrös U Pipe rendszerű vákuumcsöves kollektorok

A CPC tükrök speciális bevonattal készült parabolikus tükrök, amelyek azokat a napsugarakat, amelyek enélkül két cső között felhasználatlanul haladnának tovább, a vákuumcsövek középpontja felé irányítják. A parabolikus szerkezetnek köszönhetően a CPC-s kollektorok a szórt napsugárzást is nagy hatásfokkal hasznosítják. Általuk egyben megoldódik a vákuumcsöves kollektorok nagy problémája is, azaz, hogy a csövek közötti rések miatt a kollektor bruttó felületére érkező sugárzásnak csak egy részét tudják hasznosítani. A CPC-tükrös kollektorok tehát egyesítik a sík és a vákuumcsves kollektorok előnyeit, ezáltal jelenleg a legmodernebb technológiának számítanak.

Előnyeik:
Hátrányaik:
Javasolt felhasználás :

Vissza az oldal tetejére